Do rodziny sumikowatych należy ponad 30 gatunków ryb pochodzących z Ameryki Północnej i Środkowej. Charakteryzują się one nagim ciałem, wyraźną płetwą tłuszczową i przekształconymi w kolce pierwszymi promieniami płetw piersiowych i grzbietowej.
Sumik karłowaty (Ictalurus nebulosus).
Pochodzi z Ameryki Północnej, skąd sprowadzony został w roku 1885 do Europy. W naszych wodach stojących i płynących zaaklimatyzował się w różnym stopniu. Można go sporadycznie złowić w stawach, jeziorach, błotach, gliniankach, wolno płynących odnogach rzek. Przebywa w strefie przybrzeżnej, gęsto porośniętej roślinnością, nad dnem. W stawach hodowlanych uważany jest za chwast rybi. Można go nabyć od wędkarzy, którzy uważają go za zdobycz miernej jakości. Bardzo dobrze znosi transport. W naszych warunkach sumik karłowaty dorasta przeciętnie do 25 cm długości, w Ameryce Północnej nawet do 40 cm. Ma spłaszczoną, szeroką głowę, tułów walcowaty, z tyłu jest ścieśniony bocznie. W tylnej części grzbietu widoczna jest płetwa tłuszczowa. Poziomo ustawiona paszcza jest otoczona 8 wąsikami. Ogólne ubarwienie szarobrązowe, nawet czarne, brzuch jaśniejszy, żółtawy, boki połyskują zielono lub fioletowo. Różnice płciowe są niewidoczne. W czasie tarła samica staje się pełniejsza.
Akwarium dla sumika karłowatego powinno być raczej niskie, o pojemności ponad 100 litrów. Temperatura wody nie powinna zbyt często przekraczać 22°C. Ryba oddycha dodatkowo jelitem, dlatego też przewietrzanie wody jest niepotrzebne. Sumik łatwo przyzwyczaja się do życia w akwarium. Trzeba mu stworzyć kryjówki z gałęzi, kawałków drzewa, groty z kamieni, gdzie chętnie przebywa. Rośliny należy posadzić w doniczkach. Sumik karłowaty jest rybą spokojną, nie napastującą innych mieszkańców akwarium. Jednak najmniejsze ryby, podobnie jak ikra, mogą stać się jego pożywieniem. Pływa trochę bezładnie, ale jeśli wchodzi w grę zdobycie pokarmu, jest zwinny i szybki. Reaguje na głośniejsze dźwięki.
W akwarium sumik karłowaty jest wszystkożerny, można go karmić dżdżownicami, kawałkami mięsa ryb i wątroby, pokarmem suchym i roślinnym, np. sałatą. Rozmnaża się od kwietnia do maja. Samiec razem z samicą budują płaskie gniazdo w piasku na płyciznach pod kawałkami drzewa lub kamieniami. W gnieździe samica składa do 5000 jaj. Samiec opiekuje się jajami, a następnie młodymi, które wylęgają się po mniej więcej 8 dniach. Możliwe jest rozmnażanie w dużych akwariach. Sumik karłowaty żyje ponad 25 lat.