Krąp (Blicca bjöerkna).
Występuje w wodach płynących i stojących Europy, na północ od Alp i na wschód od Pirenejów. Można go złowić podrywką w jeziorach, rzekach i rowach, w pobliżu brzegów, gdzie gromadnie przeszukuje dno w poszukiwaniu zdobyczy. Krąpia można nabyć także od wędkarzy, którzy używają go do łowienia na żywca. Dobrze znosi transport. Dorasta do 20 cm długości. Ogólnie podobny jest do małego leszcza, ma jednak mocniej wygrzbiecone ciało, większe oczy, duże, mocno osadzone łuski słabo pokryte śluzem. Ubarwienie ogólne szare, ołowiane, połyskujące. Nasady płetw piersiowych i brzusznych czerwonawe. Płeć ryb można odróżnić tylko w czasie tarła, kiedy samiec pokryty jest wysypką godową.
Akwarium dla krąpia powinno mieć przynajmniej 100 litrów pojemności, na dnie piasek lub bardzo drobny ciemny żwirek imitujący muł. Rośliny powinny być posadzone w doniczkach lub przynajmniej umocnione. Polecany jest dodatek roślin pływających. Krąp nie ma specjalnych wymagań odnośnie do jakości wody, chociaż niekorzystne jest dla niego długotrwałe ocieplenie wody powyżej 22°C. Krąpia powinno się trzymać w stadku liczącym od kilku do kilkunastu ryb. Pływa on w pobliżu dna. Odżywia się drobnymi zwierzętami wodnymi, planktonem. W zasadzie jest wszystkożerny. W akwarium można go przyzwyczaić do każdego pokarmu, na przykład do gotowanych ziemniaków, płatków owsianych, klusek. Krąp dojrzewa płciowo w 4. roku życia. Tarło odbywa w maju i w czerwcu. Samica składa na płyciznach do 100000 jaj. Rozmnażanie w akwarium nie jest opisywane. Żyje do 20 lat.