Suma o masie ponad 60 kg nie waży się na wadze kuchennej. Wędkarze łowiący sumy w hiszpańskim Ebro skonstruowali specjalny „worek do ważenia” największych okazów.
W hiszpańskich „sumowych centrach” wędkarskich nad Rio Segre i Rio Ebro wszystkie kapitalne ryby zawsze są wypuszczane z powrotem do wody. Oczywiście każdy wędkarz chciałby wiedzieć. ile ważyła złowiona przez niego ryba. Pomysłowi koledzy postanowili więc wymyślić jakiś sposób, żeby można było zważyć wielkiego suma bez robienia rybie krzywdy. W ten oto sposób narodził się pomysł stworzenia, z tropiku namiotu lub kawałka żaglowego płótna, olbrzymiego worka do ważenia. Dzięki temu. że w worku jest ciemno, a materiał miękki, sumy zachowują się podczas ważenia bardzo spokojnie. Worek z rybą unosi się do góry. zaczepia linki o hak wagi, dokładnie waży, a następnie zwraca się sumowi wolność.
W gładkim wnętrzu wielkiego worka z płótna żaglowego nawet ponad dwu metrowe sumy czują się bezpiecznie i nie ruszają się podczas ważenia.